Nawigacja i wyszukiwanie

Nawigacja

Dożynki Gminno Parafialne 2019

   Tradycyjnie   pierwsza niedziela  września   w Kałuszynie  jest Świętem dziękczynienia za  zbiory zbóż. Pierwszego września tego roku po raz dwudziesty obchodziliśmy to Święto, zorganizowane wspólnie przez Burmistrza Kałuszyna, Parafię pod wezwaniem  Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i Dom Kultury w Kałuszynie pod nazwą „Dożynki Gminno-Parafialne”.

  Uroczystość zainaugurowana została Mszą Świętą dziękczynną odprawioną  przez dziekana ks. prałata Władysława Szymańskiego - proboszcza tutejszej Parafii w oprawie  chóru z Groszk pod kierunkiem organisty Sławomira Strupiechowskiego. Podczas Mszy Świętej ks. Proboszcz powitał wszystkich zebranych, zapraszając do wspólnej modlitwy  i dziękczynienia za dar tegorocznych plonów, poświęcił chleb i wieńce dożynkowe.   Po zakończeniu Mszy Świętej starostowie dożynek, delegacje wieńcowe, gospodarze, zaproszeni goście i wszyscy uczestnicy   w  asyście   dzieci  w  pięknych strojach ludowych z Zespołu Szkolnego Kasianiecka oraz Kapeli Mazowszaki  barwnym korowodem przeszli na Plac Kilińskiego, gdzie rozpoczęła się część oficjalna uroczystości. Starostowie tegorocznych dożynek  p. Milena Abramowska z miejscowości Kluki i p. Mariusz Wąsowski z Zimnowody przekazali bochen chleba dożynkowego upieczonego z mąki z tegorocznych zbóż na ręce gospodarza   Gminy   –   Burmistrza  Arkadiusza Czyżewskiego.   Ten zaś przyjmując chleb   podziękował starostom oraz wszystkim rolnikom za trud codziennej pracy. Ponadto w swoim wystąpieniu podkreślił,  że dotychczasowe działania samorządu na rzecz poprawy warunków   życia mieszkańców   będą nadal kontynuowane, w szczególności w zakresie dostarczania wody  i gospodarki ściekowej.  Następnie po  symbolicznym przełamaniu chleba gospodarz Gminy-  Burmistrz Kałuszyna p. Arkadiusz Czyżewski   wspólnie ze starostami dożynek,  proboszczem miejscowej Parafii ks. Władysław Szymańskim Przewodniczącym Rady Miejskiej  p. Bogusławem Michalczykiem oraz Zastępcą Burmistrza p. Henryką Sęktas udali się na plac do licznie zgromadzonych  mieszkańców, by podzielić się ze wszystkimi chlebem upieczonym z  mąki pochodzącej z tegorocznych zbiorów. Dożynki to też doskonały moment, aby uhonorować rolników,   którzy swoją pracą i działalnością wyróżniają się.  Rolnikom wyróżnionym został nadany  Tytuł       „Rolnik Ziemi Kałuszyńskiej dla Niepodległej”, ustanowiony przez Burmistrza Kałuszyna.  Nadaniem Tytułu  wyróżnieni zostali: p. Andrzej Abramowski z Patoku, p. Dorota i Waldemar Millerowie z Chrościc, p. Marianna i Zbigniew Mroczek z Wąsów, p. Leszek i Łukasz  /bracia / Wąsowscy z Kluków, p. Agnieszka i Andrzej Wąsowscy z Zimnowody. Wyróżnionym rolnikom Burmistrz Kałuszyna i Przewodniczący Rady Miejskiej wręczyli statuetki i pamiątkowe dyplomy. W imieniu wyróżnionych podziękował p. Zbigniew Mroczek.
Wyjątkowe miejsce nieopodal kościoła – park i plac Kilińskiego, wspaniała słoneczna pogoda, dziewiętnaście   delegacji wieńcowych,  przybyli goście  oraz licznie zgromadzeni mieszkańcy, swojskie jedzenie,   sprzyjały świętowaniu zakończenia żniw w tę pierwszą niedzielę września. Swoją obecnością zaszczycili nas: Wicemarszałek Senatu RP – pani Maria Koc,  Posłowie  na Sejm RP – pani Kamila Gasiuk-Pihowicz, pani Teresa Wargocka, pan Czesław Mroczek,  wicemarszałek Samorządu Województwa Mazowieckiego–  pani Elżbieta Lanc, pan Marcin Podsędek – wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa mazowieckiego,   pan  Mirosław Krusiewicz - Dyrektor Departamentu Edukacji Publicznej i Sportu w Urzędzie Marszałkowskim  Województwa Mazowieckiego, pełniący funkcję  Przewodniczącego Rady Powiatu Mińskiego,   pan Antoni Jan Tarczyński –Starosta Miński, pan Marek Pachnik - członek Zarząd Powiatu Mińskiego, inspektor  Sławomir Rogowski – Komendant Powiatowy Policji, nadkomisarz Robert Momot – Zastępca Komendanta Komisariatu w Mrozach, pan Stanisław Mejszutowicz – Prezes Oddziału Związku Nauczycielstwa Polskiego w Mińsku Mazowieckim, pan Robert Ślusarczyk – kierownik Biura powiatowego w Mińsku Mazowieckim Mazowieckiego Oddziału  Regionalnego ARiMR,   przedstawiciele jednostek wojskowych  Garnizonu Mińsk Mazowiecki:   mjr     Paweł  Majchrzyk    z  Centrum Szkolenia Żandarmerii Wojskowej   oraz  kpt  Zbigniew Dobrzyński z Oddziału Specjalnego Żandarmerii Wojskowej, delgaci  Mazowieckiej Izby Rolniczej,  delegacje Powiatowego  Zespołu Doradców Rolnych , Placówki Terenowej KRUS w Mińsku Mazowieckim. Pan Zdzisław Sipiera - Wojewoda Mazowiecki i Pan Adam Struzik - Marszałek Województwa Mazowieckiego  skierowali  listy do organizatorów  i uczestników uroczystości.   
Tegoroczne święto odbyło się z udziałem delegacji   z wieńcami dożynkowymi   z  miejscowości: Falbogi, Gołębiówka, Gójszcz, Kazimierzów, Leonów, Mroczki, Milew, Nowe Groszki,  Olszewice, Stare Groszki, Patok, Przytoka, Ryczołek,   Wity, Wąsy. Swoje dzieła również zaprezentowały Zespół Pieśni i Tańca Kasianiecka, Koło  Związku Emerytów  i  Rencistów  w Kałuszynie, Kałuszyński Uniwersytet III Wieku oraz Zespół Międzypokoleniowy „Razem”,    Każdy z nich  był oryginalny i piękny, toteż wszystkie zostały nagrodzone dyplomami, albumami i  nagrodami pieniężnymi.
Podczas tegorocznego święta można było   posmakować  potraw  tradycyjnych i regionalnych sporządzonych przez gospodynie zrzeszone w  Kołach Gospodyń Wiejskich, wystawionych na wiejskim stole. Degustacja została zorganizowana przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Mazowieckiego w wysokości 5.000 zł.
 Ponadto  w tym dniu odbyło się rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Nasze Smaki” zorganizowanego przez Gminę Kałuszyn i Dom Kultury. Do konkursu można było zgłaszać produkty  i potrawy własnoręcznie wytworzone w czterech kategoriach: chleb z domowego wypieku, potrawy jarskie, potrawy mięsne ( w tym również wyroby  wędliniarskie, garmażeryjne),  napoje i desery(ciasta, desery, napoje  bezalkoholowe i alkoholowe typu nalewki).Celem konkursu była promocja potraw przygotowanych z wykorzystaniem lokalnych surowców, prezentacja kuchni lokalnej i tradycyjnej  Kałuszyna i okolic,  aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich i mieszkańców, wymiana doświadczeń kulinarnych i przepisów na potrawy tradycyjne i regionalne. Zgłoszonych zostało 47 produktów. W kategorii chleb z domowego wypieku I miejsce uzyskał chleb trzy ziarna, odpowiednio II i III miejsce chleby wykonane z mąki mieszanej z dodatkiem ziaren; w  potrawach jarskich I miejsce zdobył pasztet z cukinii, II miejsce – pierogi z soczewicą, III miejsce – kapuśniaki; w produktach mięsnych  I miejsce  zdobyły wyroby wędliniarskie – kiełbasa z dzika, II miejsce – schab dojrzewający w ziołach, III  -  pyzy nadziewane z mięsem; w deserach I miejsce – ciasto malinka,   II i III  miejsce   zdobyły nalewki – odpowiednio  z czarnego bzu i z pigwy.   Zwycięscy konkursu otrzymali nagrody pieniężne, pozostali     wyróżnienia, wszyscy uczestnicy  otrzymali  dyplomy.
 Było wiele atrakcji dla dzieci oraz stoisk handlowych  ze słodkościami i drobiazgami pamiątkowymi, w stoisku  u garncarza  można było    własnoręcznie wykonać garnek z gliny. 
Tegoroczne Święto uświetniły       występy naszych   amatorskich zespołów artystycznych: szkolnych:  Zespołu Pieśni i Tańca  „Kasianiecka”, Zespołu instrumentalno-wokalnego „Fleciki”,   Zespołu „Eksplozja”, zespołów  działających przy Domu Kultury:  „Pinezka”, ”Creative Corner”,    Międzypokoleniowego Zespołu „Razem”, „Zespołu 50 Plus” grupy teatralnej   Polskiego Zw. Em. R i Inw.   „Złota Jesień” oraz  amatorskie występy indywidualne.   Tradycyjne obrzędy i muzykę ludową zaprezentowała Kapela Mazowszaki. Duże zainteresowanie  publiczności wzbudził     koncert muzyki włoskiej w wykonaniu Alberto Amati. Dożynkowy wieczór  zakończył się występem Kabaretu „Ciach”.  
    
     zdjęcia...

Dodatkowe informacje